Houtskeletbouwwoning, de rijzende ster in Nederland!

vrijdag, 17 februari, 2017 - 12:16 Sietse Broekema

Brandgevaar… Slecht voor de bossen… Niet het juiste klimaat in Nederland…

Tijd om de houtskeletbouw methode eens verder toe te lichten. Want er zijn, geheel onterecht, nog steeds hardnekkige vooroordelen rondom houtskeletbouw. Terwijl het juist een rijzende ster is in bouwend Nederland.

Wat is houtskeletbouw precies?

Zoals we het in Nederland toepassen, is houtskeletbouw (hsb) een bouwmethode, waarbij
woningen in elkaar gezet worden met pasklare prefab elementen. Vaak gebeurt dat in de geconditioneerde omgeving van een fabriek. Zodra de elementen naar de bouwplaats zijn getransporteerd, zijn ze relatief eenvoudig te plaatsen, waardoor je een woning snel wind- en waterdicht kunt maken. Denk aan één tot twee dagen. De elementen zijn verdiepingshoog, vaak woningbreed en licht van gewicht. Wandelementen worden vaak opgebouwd uit naaldhout stijl- en regelwerk en de vloer- en dakelementen uit balken van naaldhout. Nadat de elementen gevuld zijn met het isolatiemateriaal, worden ze bekleed met plaatmateriaal. De oplevering is (vaak de helft van de tijd) sneller dan bij traditionele bouwmethoden.

Waarom is het in Nederland (nog) niet de standaard bouwmethode?

Omdat bakstenen huizen een typisch Nederlands fenomeen zijn. We zijn het nou eenmaal gewend om zo te bouwen. En verandering vinden we over het algemeen nogal lastig. Houtskeletbouw is trouwens de standaardbouwmethode in landen als de Verenigde Staten en Canada (90% van alle woningen), Zweden, Finland, Noorwegen, Schotland, Engeland en Duitsland.
Langzaam maar zeker, zie je dat er steeds meer houtskeletbouw-woningen gebouwd worden in Nederland. Wat je ook steeds meer ziet is dat er houtskeletbouw-elementen gecombineerd worden met andere – nog altijd de meer gangbare- bouwmethoden in Nederland. Denk daarbij aan hsb - gevel- en dakelementen gecombineerd met een stenen woning.

Waarom wordt het wel een gangbare bouwmethode?

Je kunt met houtskeletbouw gezonde, comfortabele en waardevaste woningen realiseren. Belangrijke oorzaak voor de boost die het gaat krijgen; de hsb-woningen dragen fors bij aan een beter milieu. Hierdoor ziet houtskeletbouw in Nederland – waar steeds strengere milieueisen nu ook daadwerkelijk steeds meer doorgevoerd worden - een glansrijke carrière tegemoet. De winst is grotendeels te behalen dankzij het van nature energiezuinige karakter van de woningen. Daarnaast verlagen we door het gebruik van houten bouwmaterialen de uitstoot van schadelijke broeikasgassen (CO2) in onze atmosfeer. Zo draagt houtskeletbouw dus bij aan het vertragen van de opwarming van onze aardbol. In Nederland wordt bij houtskeletbouw alleen naaldhout gebruikt uit Europese productiebossen. Denk aan grenen en vuren uit Zweden en Finland. In Europa gebruiken we hout uit duurzaam en gecertificeerd bosbeheer. Dat betekent dat er jaarlijks meer bijgroeit dan dat we kappen.

Hoe flexibel ben je met houtskeletbouw?

Je ziet een duidelijke trend dat we steeds flexibeler willen wonen (en dus bouwen). Hoe interessant is het dan, dat de bestemming van je woning door de tijd heen eenvoudig kan veranderen? Houtskeletbouw is uitstekend geschikt voor dynamisch gebruik, omdat de bouwwijze aanpassingen eenvoudig mogelijk maakt. Er is veel minder geld, tijd en energie nodig dan bij bouwmethoden met stenen of beton. Je kunt houtskeletbouw trouwens ook op veel verschillende manieren toepassen. Zo is het niet alleen geschikt voor woningen, maar ook voor woongebouwen tot vijf verdiepingen, utiliteitsbouw, optoppen en renovatieprojecten in iedere gewenste stijl.
Groot voordeel daarbij is dat de gevelafwerking helemaal vrij in te vullen is. Mocht je graag een traditioneel uiterlijk aan je woning geven, dan kun je de buitengevel van metselwerk maken. Maar ook pleisterwerk, plaatmateriaal, zelfs keramische elementen of een combinatie van alle genoemde soorten is mogelijk. Maar waarom eigenlijk geen houten gevel?

Waarom blijft het in de toekomst een gangbare bouwmethode?

De langere levensduur van houtskeletbouw woningen en gebouwen is steeds interessanter voor partijen als beleggingsmaatschappijen en woningcorporaties. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich er van bewust dat juist op de lange termijn een positieve waardeontwikkeling belangrijk is. Waarom stenen of betonnen panden slopen omdat de functie niet meer voldoet? Bouwtechnisch kunnen ze nog mee, maar constructief ingrijpen blijkt vaak het probleem. In houtskeletbouw is dit niet zo en zijn we dus veel beter in staat mee te veranderen met trends en ontwikkelingen in de tijd, zodat we woningen en gebouwen kunnen behouden voor volgende generaties en toepassingen.
Zijn de houtskeletbouw woningen uiteindelijk aan het einde van hun levensduur, dan blijven er allemaal bruikbare materialen over. Denk aan isolatiematerialen, houten platen, latten en planken. Met dank aan de verbindingstechniek. Door het gebruik van nagels en schroeven in plaats van mortel en beton, zijn materialen eenvoudig te demonteren en te scheiden van elkaar. Gebruikt hout is erg gewild. Uiteindelijk dient hout altijd nog als brandstof. Denk je aan de toekomstige schaarste van materialen, dan draagt ook dit zeker bij aan houtskeletbouw als de rijzende ster in bouwend Nederland.

Overweeg jij een houtskeletbouw woning?