Houten huizen overleven ons met gemak

woensdag, 14 december, 2016 - 15:04 Sietse Broekema

Wist je dat bakstenen huizen eigenlijk een typisch Nederlands fenomeen zijn?

In landen als de Verenigde Staten, Canada, Zweden, Finland, Noorwegen, Schotland, Engeland en Duitsland is houtskeletbouw van oudsher de standaard methode om te bouwen.

En ook hier in Nederland passen we ‘Houtskeletbouw’ als bouwmethode inmiddels steeds vaker toe. We stellen de woningen samen uit pasklare prefab elementen. Bij houtskeletbouw bestaat de constructie uit een naaldhouten raamwerk, dat is opgevuld met isolatiemateriaal en afgewerkt met plaatmateriaal. De buitengevel kan in principe van elk materiaal zijn. Hier in Nederland kiezen we vanuit traditie nog vaak voor baksteen, zodat de huizen ‘lijken op de rest’. Daarom hebben veel mensen ook niet eens in de gaten dat er steeds vaker een houten constructie schuilgaat achter de stenen gevels.

Maar wist je dat we in Nederland al veel langer bouwen met hout? Vroeger zelfs veel vaker dan nu. Toch zie je nu weer een toename in het bouwen van woningen met de grondstof hout. Kom je wel eens in Naarden? Bezoek dan eens de Sandtmannlaan. In deze straat waan je je bijna in een Scandinavische omgeving! En dat hout ook op de lange termijn dus een uitstekend bouwmateriaal is, bewijzen deze huizen je stuk voor stuk. Tussen 1910 en 1912 zijn deze houten woningen gebouwd, destijds vanwege de militaire functie in de vestingstad Naarden. Nu, anno 2016 zijn ze nog nagenoeg in volledig originele staat te bewonderen. Prachtige, statige houten huizen die een dikke eeuw later nog altijd volledig functioneel zijn. De kracht van hout wordt hier absoluut in volle glorie bewezen.

In de afgelopen vijftig jaar zijn er in Nederland meer dan 100.000 houtskeletbouw-woningen gerealiseerd, dus volgens de methode zoals ik hierboven eerder beschreven heb. Dit zal alleen maar sneller gaan groeien. Daarbij zie je in de bouw in Nederland dat we graag houtskeletbouw-elementen combineren met andere bouwmethoden. De groeiende toename van houtskeletbouw-woningen bewijst dat steeds meer bouwers en gebruikers van woningen de voordelen van de grondstof hout (h)erkennen.

Met hout als bouwmateriaal worden namelijk gezonde, comfortabele en waardevaste woningen gebouwd, waarbij we door de energiezuinigheid en verlaging van broeikasgassen ook nog eens veel beter rekening houden met het milieu. Een thema waarbij iedereen steeds beter doordrongen raakt van de noodzaak om hier flinke verbeterstappen te zetten.

Als je daarbij optelt dat je met hout en de houtskeletbouwmethode grote vrijheid van ontwerp en uitvoering hebt, kun je je voorstellen dat we alleen maar meer houtskeletbouw-woningen gaan zien in Nederland. Bewoners willen steeds vaker hun eigen identiteit tot uiting laten komen, niet alleen in het interieur, maar juist ook in het exterieur. Een groot voordeel boven andere bouwmethoden, is dat bij houtskeletbouw geldt; wat de architect tekent (rekening houdend met houtskeletbouwprincipes), kan de houtskeletbouwer in alle gevallen maken.

Meer dan een eeuw geleden bouwden we dus al woningen van hout, waar we nu nog steeds van mogen genieten. Zij bewijzen dat je met hout toekomstbestendig kunt bouwen. Nu we houtskeletbouwwoningen onder nog veel betere condities kunnen bouwen dan een eeuw geleden, mag je er dus van uitgaan dat diverse generaties na ons ook van prachtige houten woningen mogen genieten.

Hoe mooi is dat?