Gezonde, energiezuinige woningen naar wens van de bewoner

woensdag, 16 november, 2016 - 14:20 Miel Hendriks

Wat is daar voor nodig?

Wij ontwikkelen en bouwen graag duurzame woningen. Natuurlijk zijn locatie en een mooi ontwerp van je woning belangrijk als je op zoek bent naar een nieuw huis. Maar wij willen veel meer voor elkaar krijgen voor ‘onze bewoners’. Een duurzame, gezonde en energiezuinige woning bijvoorbeeld. Uitgevoerd zoals de bewoner het zelf wil hebben.

En dat kunnen we niet alleen. Daarom zoeken we bewust de samenwerking met partners in de keten, die soortgelijke doelen hebben. Die dus verder durven te kijken dan alleen de onderdelen die zij zelf leveren in de woning. En die dus ook niet terugdeinzen voor specifieke bewonerswensen per woning...

Drie basisstappen voor gezonde en energiezuinige woning

Volgens ons zijn drie basisstappen belangrijk als je een zo duurzaam mogelijke woning wilt ontwikkelen en bouwen:

Goede isolatie en luchtdicht bouwen waardoor je het energieverbruik van de woning beperkt en op een natuurlijke wijze een behaaglijke en gezond ‘leefcomfort’ in de woning bereikt;
Gebruik van duurzame energiebronnen zoals de zon, lucht en bodem;
Eindige energiebronnen efficiënt gebruiken door slimme doch simpele installatie oplossingen.

De bouwmethode ‘houtskeletbouw’ levert hierbinnen een forse bijdrage.

Bouwmethode houtskeletbouw

De voordelen van houtskeletbouw, door gebruik van het duurzame bouwmateriaal hout, toepassen van hoge isolatiewaardes en de mogelijkheden voor integratie van slimme installaties, maken dit een uitermate geschikte bouwmethode om ons eindproduct aan de klant op te leveren.

Ook staat houtskeletbouw bekend om de snelle bouwtijd, omdat veel onderdelen van de woning al in de fabriek gemaakt en samengesteld worden. Op de bouwplaats zijn we dus veel minder tijd kwijt. Ook zorgen de constante omstandigheden waarin je in een fabriek kunt werken – zonder weersinvloeden dus- dat de woningonderdelen van hoge kwaliteit zijn.

Als we de koper laten ‘bepalen wat ie wil’ dan betekent dat voor het bouwen dat er een flexibel systeem nodig is. Ook daar komt de bouwmethode ‘houtskeletbouw’ goed uit de bus. We werken per project met basiswoningen afgestemd op de omgeving en doelgroep. De keuze is vervolgens aan de koper als het gaat over indeling, verdiepingen, uitbouwen, gevelafwerking etc.

Samenwerken in de keten is essentieel

In samenwerking met partners als Houtbouw 't Zand, Morgo Folietechniek en Pluimers lsolatie hebben we woningen opgebouwd uit houtskeletbouw elementen. Dit jaar 17 woningen aan de Fregatsingel in Den Haag en 5 woningen aan de Tomatenlaan, ook in Den Haag. Omdat we de bewoners de keuze lieten, hebben we aan de Fregatsingel ook daadwerkelijk 17 verschillende woningen gebouwd. Ook voor de woningen aan de Tomatenlaan geldt dat ze allemaal verschillend zijn opgeleverd.

Samen nieuwe dingen ontdekken, samen ontwikkelen en samen leren hoort bij de nieuwe manier van bouwen vind ik. Zeker als het gaat om gezonde, energiezuinige woningen met ook nog eens de bewonerswensen als uitgangspunt in alles wat we doen.

De vorm van ketensamenwerking die wij bij deze projecten hebben toegepast, willen en kunnen wij in ieder geval niet meer weg denken!