Waarom een klimaatfabrikant lid is van de VHSB

dinsdag, 1 november, 2016 - 16:56 Wim Hijmissen

Ik krijg regelmatig de vraag waarom wij als leverancier van ventilatie, verwarming, koeling en warmwaterbereiding lid zijn van de Vereniging Houtskeletbouw. ‘Jullie bouwen toch geen woningen?’ Het lijkt onlogisch. Maar er zijn juist veel overeenkomsten tussen wat wij voor onze klanten willen creëren en datgene wat houtskeletbouwers bieden; namelijk comfort en gezondheid voor gebruikers en bewoners. En daarom zijn wij lid van de VHSB.

Ik kijk hier natuurlijk als ‘niet-hout-man’ naar en zie de grote voordelen van de bouwmethode houtskeletbouw. Vooral als ik kijk naar de ontwikkelingen die gaande zijn in de bouw en maatschappij.

Sneller bouwen

Zo denk ik aan de snelle bouwtijd van houtskeletbouw. Een voorbeeld; voor onze producten zijn kanalen nodig. Dat is bij beton- of steenbouw een crime. Het moet op de vloer of tegen de wand. Bij houtbouw kun je ze in de wand of vloer verwerken. Dat scheelt veel tijd, zeker als je dat industrialiseert. We kunnen echt stappen maken door dit al in fabriek aan te brengen. Woningen gaan weer als warme broodjes. Zowel nieuwe, als bestaande. Heb je de bestaande woning verkocht, dan wil je ook snel in je nieuwe woning. Snel bouwen wordt dus alleen al door de huidige economie belangrijker.

Verdere industrialisatie bouw

Industrialisatie is sowieso een interessante. Er worden al diverse bouwelementen in fabrieken gemaakt en dat neemt toe. Maar alleen al omdat we met minder mensen meer woningen moeten gaan maken, is verdere industrialisatie noodzakelijk. Niet alleen een dak of vloer in de fabriek maken, maar modulaire elementen, en die op de bouwplaats alleen nog in elkaar schuiven. Eigenlijk halve woningen al in de fabriek in elkaar zetten. Onze monteurs monteerden al eens samen met mensen van VDM in de fabriek de panelen voor zonneboilers op de dakelementen. Dat kan ook met sanitair en installaties. Je ziet bedrijven in de keten in elkaar schuiven. Wij zien hier de grote voordelen en kansen van houtskeletbouw, het mag alleen nog sneller gaan.

Kwaliteit hoog op de agenda

Een andere ontwikkeling is dat – mede ingegeven door de ‘private kwaliteitsborging’ van de overheid- kwaliteit steeds hoger op alle agenda’s staat. Een bewoner moet simpelweg krijgen wat ie koopt. Een goed geïsoleerde woning bijvoorbeeld. Bouw je in de fabriek, dan is dat geen kwestie meer. Daar schijnt de zon niet, daar waait het niet en daar regent het niet. Je bouwt dus onder constante omstandigheden en dat komt de kwaliteit flink ten goede. Een houtskeletbouwer heeft hier met modulair bouwen een flinke voorsprong.

Energieneutraal

Ook vanuit overheid gestimuleerd, in 2050 moet zowel nieuwbouw als bestaande bouw 'energieneutraal' of ‘energieleverend’ zijn in plaats van ‘energie-verbruikend’ (‘nul-op-de-meter’). Dan moet je onder andere ‘de schil’ heel goed isoleren. Bij houtskeletbouw heb je veel ruimte om te isoleren, maar ook op het gebied van terugwinning is veel mogelijk.

Gezondheid en comfort

Niet onbelangrijk, de houtskeletbouwmethode draagt positief bij aan onze gezondheid. Omdat er veel minder traditionele bouwmaterialen gebruikt worden, is er ook geen sprake van schadelijke radonstraling. Daarnaast is het een lichte bouwmethode, je hebt dus geen ‘massa’ in je huis. Bij massa duurt het na afkoeling lang voordat je woning weer op temperatuur is (denk aan thuiskomst na een winterse werkdag, of na een vakantieweek). Onze systemen voor verwarmen en koelen - die snel op invloeden reageren - passen dus prima bij deze bouwmethode. De combinatie brengt het optimale comfort voor bewoners. En ik spreek uit eigen ervaring want de begaande grond van mijn woning is traditioneel gebouwd en de verdieping in houtskeletbouw. Heerlijk comfortabel in de winter. In de zomer is het boven trouwens sneller warm en op de begane grond comfortabel. Ik gebruik boven actief zonwering (te automatiseren) en door de lichte bouw ben ik de warmte ook snel weer kwijt als ik ventileer.
Ook het oog wil wat en houtskeletbouwgevels kun je naar wens bekleden. Met hout, steen, noem maar op. Dat geeft dus nog een sterk visueel voordeel. Ik zou trouwens zelf graag vaker aan de buitenkant willen zien dat een woning van hout is. Dan wordt het thema ‘hout’ ook beter uitgedragen.

Samen dus de talrijke kansen grijpen

Kortom, wij zien geen nadelen en veel interessante links tussen het comfort dat Brink Climate Systems wil leveren in woningen en de match met houtskeletbouw. Maar dan moeten we wel als partners samenwerken en minder bezig zijn met ‘ieder ons eigen pakkie an’. We bouwen in Nederland nog altijd op dezelfde ambachtelijke wijze als jaren in de jaren ’50, ‘60 van de vorige eeuw. Daarmee redden we het niet langer. Houtskeletbouwers hebben een voorsprong  en zijn bezig met prefabricage, maar nog te weinig met echte industrialisatie. Daarvoor moeten we samen overstijgend durven denken. De tijd is er naar. De kansen liggen er. Als partners op gelijke basis dit proces trekken lijkt mij een goede start. Samen goed nadenken over waar willen we over vijf jaar willen staan en dan doen!

Ik sta open voor ideeën om dit samen te versnellen, dus ik hoor het graag.