Houtskeletbouw blijkt een winnaar, op korte en lange termijn!

vrijdag, 30 september, 2016 - 14:07 Anoushka Roelofzen

Houtskeletbouw is na de crisis definitief doorgebroken. En dat heeft alles te maken met de vragen uit de markt. Het maakt niet alleen duurzaamheidsambities waar, maar naast veiligheid, duurzaamheid, lage faalkosten en de inzet van lokale aannemers voor de montage, brengt houtskeletbouw nog veel meer. Zeker als je ook naar de toekomst kijkt.

Snel bouwen

Het is gebruikelijk om in houtskeletbouw met geprefabriceerde elementen te bouwen. Deze elementen worden in de geconditioneerde omgeving van een fabriek gemaakt. Tijdens montage op de bouwplaats is een woning in één tot twee dagen wind- en waterdicht. En dat niet alleen. Het betekent ook een veel snellere oplevering dan we met traditionele bouw gewend zijn. Vaak betekent dat een halvering van de bouwtijd, of nog meer zelfs! Denk alleen al aan het tekort aan vaklieden nu de economie weer aantrekt en je begrijpt welke kansen industriële systemen bieden.

Flexibel bouwen

We willen flexibeler bouwen. Zodat de bestemming van het gebouw door de tijd heen kan veranderen, want we zijn steeds vaker op zoek naar dynamisch gebruik. Houtskeletbouw leent zich als bouwwijze uitstekend voor aanpassingen. Veel beter dan bouwmethoden met steen of beton.

Lange levensduur gebouwen

Uiteraard speelt ook de langere levensduur van gebouwen een grote rol. Daar komt ook bij partijen als beleggingsmaatschappijen en woningcorporaties steeds meer de nadruk op te liggen. Vanuit het bewustzijn dat juist op de lange termijn een positieve waardeontwikkeling van vastgoed essentieel is. Iedereen vindt het zonde dat panden van steen of beton gesloopt worden omdat de functie niet meer voldoet, terwijl ze bouwtechnisch eigenlijk nog best meekunnen. Constructief ingrijpen is vaak te lastig. In houtskeletbouw zijn bouwtechnische aanpassingen juist vaak wel nog mogelijk. Met houtskeletbouw zijn we dus veel beter in staat mee te veranderen met de tijdsgeest en gebouwen te behouden voor volgende functies en generaties.

Bouwen vanuit een milieu-gedachte

Bij de bouwwijze houtskeletbouw wordt alleen naaldhout gebruikt uit Europese productiebossen. Houtsoorten als grenen en vuren uit Zweden en Finland bijvoorbeeld. In Europa gebruiken we hout uit duurzaam en gecertificeerd bosbeheer. Dat betekent dat er jaarlijks meer bijgroeit dan dat we kappen. En dat gaat al tientallen jaren zo.

Waarde na een leven als gebouw

Aan het einde van de levensduur van houtskeletbouw blijven allemaal bruikbare materialen over. Van isolatiematerialen tot houten platen, latten en planken en zo. Dat heeft te maken met de verbindingstechniek in deze bouwwijze. Omdat gewerkt wordt met nagels en schroeven in plaats van met mortel en beton, zijn materialen eenvoudig te demonteren en te scheiden van elkaar. Gebruikt hout is gewild en ook als er geen volgende functie meer te bedenken is, dan dient hout altijd nog als brandstof. Als je vooruit durft te kijken naar de materiaal schaarste waar we in de toekomst allemaal mee te maken krijgen, dan snap je het grote nut van houtskeletbouw ook vanuit dit oogpunt bekeken.

Houtskeletbouw is dus een absolute winnaar, zowel op de korte als de lange termijn.